Nap mint nap felmerülhet a kérdés, hogy hogyan érdemes tárolni a tojást, hogy megőrizze minőségét?
Először is, fontos tisztában lennünk azzal, hogy honnan származik a tojás. A farmunkon lévő tyúkok szalmonella-mentességét vakcinák alkalmazásával és a speciális takarmányozás technológiai és higiéniai feltételeinek megteremtésével biztosítjuk a nevelési és termelési időszak alatt. Emellett az állatorvosunk rendszeresen ellenőrzi az állományt, valamint laboratóriumi vizsgálatokkal igazoljuk a szalmonella-mentességet. A modern tartási módunknak köszönhetően a tojások azonnal kigurulnak a tojásszalagra, és emberi kéz érintése nélkül jutnak el a fogyasztókhoz. Ez a folyamat segít minimalizálni a tojások felületére kerülő kórokozók számát.
Érdemes észben tartani azt is, hogy a tojások mosása vagy nedves törlővel való tisztítása eltávolítja a természetes védőréteget, ami miatt a tojások gyorsabban megromolhatnak, mivel a tojáshéj pórusain keresztül bediffundáló baktériumok és gombák jutnak be.
Összegezve, ha a mi tojásainkból vásárolsz, nem szükséges azt a hűtőben tárolni. Az üzletekben viszont találkozhatsz hűtött és nem hűtött tojásokkal is. Ez azért van, mert egyes kereskedők nem mindig tudják, mi a helyes eljárás. Néhány beszállító például nyáron hűti a tojásokat, mivel zöldséget és gyümölcsöt is szállít. Amennyiben a tojásokat már hűtötték, csak hűtőszekrényben érdemes tárolni őket, mivel a hőmérséklet-változás miatt vízpára csapódhat ki a tojások héján, amely kedvez a kórokozók szaporodásának. Ilyenkor a hatósági ellenőrök is a hűtőben szeretnék látni a tojásokat, mivel a hideg lassítja a kórokozók növekedését. Télen viszont ügyelni kell arra, hogy a tojások ne fagyjanak meg.